top of page

Låt oss tala om Stress : Är stress farligt? Hur påverkar stress vår kropp? Hur släpper vi stress?


Stress är något jag tror dom flesta kan relatera till i dagens moderna samhälle, och dess påverkan på vår hälsa och välbefinnande är något som vi alla behöver förstå. I detta blogginlägg kommer du få svar på om stress farligt, Hur stress påverkar vår kropp och kanske det viktigaste av allt, hur kan vi effektivt släppa stressens ständiga närvaro? Som mental coach och EFT (Emotional Freedom Techniques)- Master. Ska jag nu dela med min om kunskap och erfarenheter för att berika och öka dig förståelse kring stress Låt oss tillsammans dyka djupare in i stressens värld och lära oss de bästa metoderna för att uppnå inre balans och välbefinnande.Först måste du förstå var stressen kommer ifrån och hur den visar sig i ditt dagliga liv. Stress är kroppens naturliga reaktion på hot eller påfrestningar i vår omgivning. Det är som en inbyggd överlevnadsinstinkt som har utvecklats under evolutionen. Låt mig förklara hur det fungerar på ett pedagogiskt och enkelt sätt:

Tänk dig tillbaka till när människan levde ute på savannen, för närmare 200 000 år sedan. När människan till vardag stötte på riktigt farliga situationer. När vi då stötte på ett farligt djur satte vår stressreaktion igång; genom att aktivera det som kallas för "kamp-eller-flykt"-responsen. Det är som om din kropp säger, "Vi måste agera snabbt för att överleva!"

När denna respons aktiveras, sker flera fysiologiska förändringar i din kropp:

 1. Hjärtat slår snabbare: För att pumpa mer syre och energi till dina muskler, så att du kan springa snabbare eller kämpa bättre.

 2. Andningen blir snabbare: För att öka syreupptaget och ge mer energi till dina muskler.

 3. Blodtrycket stiger: Detta hjälper till att hålla dig vaken och alert.

 4. Blodsockernivån ökar: För att ge extra bränsle till dina muskler.

Alla dessa förändringar är användbara när du står inför ett akut hot. Problemet är att i dagens moderna värld kan stress aktiveras av situationer som inte är livshotande som till exempel : En deadline på ditt arbete, En konflikt med en vän Förseningar till och från arbetet Vår kroppen reagerar på samma sätt nu som då, även om hotet inte är lika akut.

Så, stress uppkommer när din kropp aktiverar den naturliga "kamp-eller-flykt"-responsen i svar på påfrestningar, oavsett om de är verkliga faror eller inte. Det är viktigt att förstå detta, eftersom kunskapen kan hjälpa dig att hantera och minska stress.


 

Så..... Är stress farligt?

På ett sätt är vår stress användbar drivkraft som hjälper dig att prestera bättre och hantera utmaningar i vardagen. Den kallas ibland 'positiv stress' eller 'eustress' och kan ge dig energi och fokus när du behöver det som mest.

Men om stressen blir överväldigande eller långvarig, kan den bli skadlig. Långvarig eller kronisk stress kan påverka din hälsa negativt på många sätt. Det kan öka risken för: sömnproblem, hjärt-kärlsjukdomar, ångest och depression. Dessutom kan det påverka ditt dagliga liv genom att skapa konflikter i relationer, minska din produktivitet och göra det svårt att hantera vardagens utmaningar.

Så, stress är inte farlig när den används i korta stunder, men känner du att stressen tar över din vardag bör du se över varför du stressar.

Hur påverkar stress vår kropp?

Stress är som en signal från din kropp att något är ur balans eller utmanande. När vi upplever stress, aktiverar hjärnan vår 'kamp-eller-flykt'-respons. Under denna respons påverkar stress kroppen på flera sätt:

 1. Hjärnan: Stress kan förändra ditt tankemönster och fokusera på omedelbara faror. Det kan leda till oro, ångest och svårt att koncentrera sig.

 2. Hjärtat: Ditt hjärta slår snabbare för att pumpa mer blod och syre till musklerna. Detta kan öka risken för högt blodtryck och hjärt-kärlproblem på lång sikt.

 3. Andningen: Du kan börja andas snabbare och mer ytligt, vilket kan leda till hyperventilation. Det kan göra dig känslig för panikattacker.

 4. Muskler: Stress kan orsaka muskelspänningar och smärta, speciellt i nacke, axlar och rygg.

 5. Matsmältningssystemet: Mag- och tarmproblem som illamående, diarré eller förstoppning kan uppstå.

 6. Immunsystemet: Långvarig stress kan försvaga immunsystemet, vilket gör dig mer mottaglig för sjukdomar.

 7. Sömn: Stress kan störa din sömn och leda till sömnproblem eller sömnlöshet.

Så hur hanterar vi stress och släpper den? Tapping : En av mina favorit tekniker för att släppa stress är EFT - tapping som är en teknik som hjälper dig att balansera ditt energisystem och minska stress. Genom att försiktigt knacka på specifika akupunkturpunkter och fokusera på de negativa känslor och tankar som stressen orsakar, kan du frigöra blockeringar och återställa kroppens naturliga energiflöde. Detta kan hjälpa dig att snabbt släppa stress, lugna ditt nervsystem och återfå balansen i kroppen och sinnet.

Motion: Idag sitter många långa timmar framför en dator eller tvn. Det är viktigt att förstå att vi är skapta för att vara i rörelse och regelbunden fysisk aktivitet är en effektiv stresshanteringsmetod. Träning frigör endorfiner, kroppens naturliga "må bra"-kemikalier, som kan hjälpa dig att känna dig lugnare och mer avslappnad.

Intryck: Tänk på vad du konsumerar för information musik, nyheter, sociala flöden ger dig snabba intryck och påverkar din sinnesstämning

Diet: Tänk på vad du äter. Undvik överdriven konsumtion av koffein,alkohol, nikotin, socker då det förvärrar vår stress och förstärker ångest.


Tidsplanering och prioritering: Organisera din dag och försök att bryta ner uppgifter i mindre delar. Att ha en tydlig plan kan minska känslan av överväldigande stress.

Ge dig själv tid för avslappning: Att prioritera egen tid genom meditation eller lyssna på lugnande musik är som balsam för hela din själ

Söka professionell hjälp Om stressen är överväldigande eller långvarig och påverkar din dagliga funktion, överväg att söka hjälp hos någon professionell som kan ge dig verktyg och strategier för att hantera stressen.

 

Jag hoppas att detta inlägget har gett dig nyttig information om stress. Skulle behöva hjälp att komma loss från din stress, tveka inte att boka in en kostnadsfri konsultation med mig. LillaNuet //Patricia Mental Coach l EFT Master

Comments


bottom of page